Minden a bor szeretetével kezdődött ... Aztán jött Toszkána...

Hiszen hol máshol tudna az ember annyira elfeledkezni a gondokról, és újra elkezdeni hinni abban, hogy a szépséget nem kreálni kell: a szépség körülvesz minket. Toszkána festői környezetében a helyiek vendégszeretete tanított meg bennünket arra, hogy a bor híd lehet, amely összeköt embereket. Amikor Toszkána felé elindultunk csupán a vidéki olasz életeket és a híres toszkán borokat szerettük volna megismerni, de hazafele már nem csupán borokkal pakoltuk tele az autónkat, hanem egy álom is útitársunkká szegődött. Ekkor határoztuk el, hogy mi is az itt megismert rajongással, szeretettel és a termőhely iránti alázattal, de megalkuvást nem tűrve fogunk bort készíteni.

Bár nem tagadhatjuk, hogy ekkor a családban már volt egy kisebb pince, de mi ekkorra már alapjaiban máshogy képzeltük el a borászkodást. Az lett a célunk, hogy Magyarország általunk legjobbnak tartott borvidékeiről olyan borokat segítsünk világra, amelyek hűen meg tudják mutatni termőhelyük karakterét. Az RWZ borászatot 2010-ben a családi előzményeket magunk mögött hagyva Mezőkövesden, egészen új alapokra helyezve alakítottuk ki (innen a név: Revolution WineZ) és kezdtük el Tokajon és Mátrán a munkát. Nem sokkal később az eddig felfedezetlennek számító Bükköt is beillesztettük elképzeléseinkbe.

A tokaji boraink exkluzív minőséget képviselnek és a felfedezés örömét ígérik a különleges borok szerelmeseinek. Míg mátrai és bükki boraink az igényes fogyasztóknak nyújtanak alternatívát a mindennapokra, hogy ne kelljen kompromisszumot kötni a minőség és az ár kérdésében.

Első borainkat (RWZ Ábránd és RWZ Pirkad) a Tokaj-Hegyaljai lejtőkre, azon belül is a mádi dűlőkre álmodtuk meg. Azért választottuk ezt a területet elsőként, mert hiszünk abban, hogy Tokaj-Hegyalja nem csupán az aszú borával méltó a világhírre, hanem páratlan adottságai lehetővé teszik, hogy kivételes száraz boraival is igényt tartson nemzetközi elismerésre. Amikor elkezdtük felépíteni az RWZ borászatot, mindennél jobban szerettünk volna egy részletgazdag, igazán komplex furmintot készíteni. Ehhez az elképzelésünkhöz választottuk ki mádi területünket a Kishegyek-dűlőben. Ez a terület egy riolittufás vulkáni kúp tetején található, ebből ered az innen származó boraink páratlan mineralitása.

Számunkra a Pirkad fantázianévre hallgató (100% furmint) borunk jelképezi a kezdetek várakozással és ígéretekkel teli pillanatát, egyúttal a törekvést és a töretlen lendületet, ami minden forradalom mozgatórugója (innen a név: RWZ Pirkad). Az Ábránd (furmint-hárslevelű házasításunk) pedig, egy forradalmi álom kifejezője, amelyhez ha kellő alázattal és nyitottsággal közeledünk alkalmas arra, hogy teljesen átalakítsa a száraz fehér borokról kialakult szemléletünket. A Dogma (furmint-hárslevelű Beerenauslese) névre hallgató édes mádi borunkkal pedig egy modern, tartalmas és kifinomult egyensúlyban lévő édes bort kínálunk alternatívaként azoknak, akik nyitottak a jól ismert, tradicionális tokaji édes boroktól teljesen eltérő ízvilág megismerésére. A Pirkad, az Ábránd és a Dogma boraink hivatottak bemutatni a mádi dűlőkben rejlő részletgazdagságot, és egyúttal bizonyítani, hogy egy komplex fehérbor (legyen akár száraz, akár édes) is képes betölteni  a "nagy vörös" szerepét a magyar gasztronómiában és az ünnepi asztalnál egyaránt. 

2012-ben már nem csupán mádi bort készítettünk. Maróti Attila, gyöngyösi borász barátunk inspirált minket boraival, gondolataival és kritikáival, így az ő közreműködésével ebben az évben már egy mátrai Pinot Gris-vel (RWZ Partizán) is büszkélkedhetünk a Sár-hegyről. Ezzel a borral az volt célunk, hogy bemutassuk, hogyan hozza elő a Sár-hegy lejtőinek andezit tufa talaja a Pinot Gris-ben rejlő elképesztően tömör gyümölcsösséget és tüzességet (innen a név: RWZ Partizán).

2013-ra sikerült beilleszteni az elképzelésünkre a Bükki borrégiót is. Korábban is tartoztak bükki területek a borászathoz (még a forradalom előtti korszakban), azonban ezek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, így a forradalmi elképzelésekbe nem voltak beilleszthetők. 2013-ra találtuk meg azt a szőlőfajtát és azt a területet, amelyen keresztül be tudjuk mutatni Bükkalja legszebb arcát. A Robin Hood fantázianévre hallgató Chardonnay-nk a Bükk szívéből, az erdővel szegélyezett Cserépfalu árnyas dűlőiből származik (innen a név: RWZ Robin Hood). Ezt a borunkat fiatalos energiák és a szűnni nem akaró lendületesség hatja át, amely bennünket is arra inspirál, hogy a bükkaljai termőhely szépségeit a boron keresztül is minél több emberhez eljuttassuk.

2014-ben a borászatunk telephelyén, borforradalmunk bölcsőjében, Mezőkövesden alakítottuk ki az RWZ borászat borainak megkóstolására és megvásárlására lehetőséget nyújtó kóstolótermünket és borboltunkat. A mezőkövesdi Egri út 37. szám alatt található RWZ borászat borboltja és kóstoló terme szombatonként 10-16 óra között állandó nyitva tartással várja a minőségi bor iránt érdeklődőket. Csoportok részére borkóstolási programok bejelentkezés alapján hétköznap és vasárnap is elérhetőek. A Zsóry fürdőbe látogató, továbbá a Mezőkövesden megszálló vendégeink számára ingyenesen transzfert biztosítunk az RWZ kóstolóterméhez (és vissza). (Bejelentkezés: 06 20 337 8000)